Esther-in-Ghana.reismee.nl

Week 16: 21 mei tot 27 mei

Kidz Active school: Themadag rond Nederland

Het was echt een hele leuke les. Ondanks dat Jennifer die dag afwezig was wegens ziekte was de les goed gelukt. Ik had gelukkig hulp van een andere vrijwilliger, Michael.

We hebben Nederland gekozen in plaats van België omdat dit voor de kinderen herkenbaarder is. De school is opgericht door een Nederlandse organisatie en de Nederlandse vlag hangt uit boven de schoolpoort samen met de Ghanese vlag.

Het was vooral leuk om de verbaasde en verwonderde gezichtjes te zien bij iedere foto. Zo vonden ze het gek dat er in Nederland een koningin is en geen president. Ook de straten vonden ze anders, maar wel beter want ze waren overal plat, zonder zand of bobbels.

Ze luisterden gedurende de hele presentatie heel geboeid en waren stil. Er waren maar een paar die vragen stelden of die konden antwoorden op onze vragen, wat zo typisch is voor een Ghanese school. We denken dat het voor hen soms ook echt te vreemd is en dat ze sommige situaties van op de foto’s niet kunnen inschatten, zoals de kermis, naar het strand gaan en Sinterklaas.

De leerkracht kwam er ook bij staan en vond het interessant om mee te volgen. Hij vroeg natuurlijk de meeste vragen, zoals hoe is het dan als de sneeuw terug smelt, val je niet door het ijs, …

Er waren ook overeenkomsten die ze zagen met hun eigen land. Ze eten hier ook ijsjes, wel andere soort ijsjes, in een zakje, niet op een horentje. Ze hebben op school ook een draaimolen, maar natuurlijk niet één die muziek maakt en waar paarden op staan. Één iemand gaf hierbij de opmerking dat ze net zo’n draaimolen op hun speelplaats zouden willen als op de foto.

Op kerstmis halen ze geen boom in huis, maar versieren ze heel hun huis met ballonnen, slingers en lichtjes.

Sinterklaas vonden ze gewoon erg grappig. Zo’n man met een lange baard, een raar kostuum en dan nog eens gezeten op een wit paard, echt hilarisch. En toen we zeiden dat hij via het dak de cadeautjes binnen brengt, kwamen ze al helemaal niet meer bij van het lachen.

In het begin hadden we eventjes via Google- earth Ghana gesitueerd op de wereld en daarna Nederland. Er waren er maar een paar die Ghana op de wereldkaart konden aanduiden, toch wel een beetje triest op aardrijkskundig vlak.

Op het einde, bij het proeven de drop, waren de reacties verdeeld. De één vond het best wel lekker maar anderen trokken een gezicht dat boekdelen sprak. Ze vonden het enorm vies en spuwden het terug uit. Ze waren daarom ook met elkaar aan het lachen want het waren allemaal super grappige reacties.

Het compoundleven

Als ik thuis ben wil ik zeker een half jaar geen rijst eten. Op de compound eet ik elke dag rijst! En meestal rijst met bonen waar een roodachtig sausje over gegoten is. Het vieze is dat je tijdens het kauwen plots op een steentje kunt bijten, want dat zit in de rijst vermengt. Het zijn natuurlijk niet echt steentjes maar het zijn zo’n harde deeltjes dat je tanden er echt van beginnen kraken. Ook de stukjes vlees die we krijgen zijn niet veel soeps. Er hangt amper iets van vlees aan en bestaat vooral uit been en pees. Wat we niet opeten geven we terug aan de kinderen. Die eten met veel smaak en zonder moeite het hele stuk vlees op. Ja, beenderen en pezen erbij. Enkel de hele dikke beenderen laten ze liggen na eerst helemaal afgeknaagd te hebben. Ze hebben echt hele sterke standen die Ghanezen. Ook glazen flesjes kunnen ze namelijk met hun tanden open trekken.

Maar echt waar, om er even op terug te komen, ik kan geen rijst met bonen meer ruiken of zien!

Dit hebben ik wel duidelijk gemaakt aan de gastvader en nu krijg ik bijna altijd rijstbal met een pindasausje. Wel lekker, maar weeral rijst.

Trouwens onlangs had het eens weer hard geregend, en toen ik daarna ging slapen voelde ik dat er nog een levend wezen in mijn kamer aanwezig was. Afgezien van de spinnen, kakkerlakken, muggen en krekels, was ik niet alleen in mijn hut. En ja hoor, daar zag ik twee kleine oogjes priemend naar staren. Een dikke vette pad was in mijn hut verzeild geraakt! Oké, ik uit mijn net gekropen, deurtje opengedaan en de pad vriendelijk naar buiten geleid. Bye bye!

Elien

Haha, leuke verhalen Esther:) Ook wel herkenbaar; de kakkerlakken, het elke dag rijst eten en vlees dat vooral bestaat uit bot en vet (jakkieeee).

Ik hoop dat je je nog volop amuseert de laatste weken, want het is echt zo'n speciale ervaring:) Ik ben al benieuwd naar je verhaaltjes:) Tot in België!!